onsdag, september 07, 2011

Hva nå, Chris Froome?

Etter en fryktelig spennende etappe er avstanden nå enda mindre mellom første- og andremann i sammendraget, i Vuelta a España. Før dagens toppavslutning lå den britiske overraskelsen Chris Froome som nummer to sammenlagt, 20 sekunder bak ledende Juan Jose Cobo. Med klatringen opp Peña Cabarga som rittets siste toppavslutning var det ingen tvil om at det var her det skulle gjøres - det var her Chris Froome måtte ta de 20 sekundene på Juan Jose Cobo. Med en relativt kort klatring, på bare 6.5 km, opp til Peña Cabarga var det ikke mye for Chris Froome å gjøre det på. Briten satt iskaldt på hjulet til Cobo, som jobbet på seg en god selvtillit og bestemte seg for å angripe med litt under to kilometer til toppen. Froome svarte med å et voldsomt kontringsangrep og fikk etterhvert opparbeidet seg en god luke til Cobo, som så ut til å ha fått den velkjente hammer'n. Dessverre, for Froome, klarte Cobo å samle seg og tettet luken opp til Froome med noen hundre meter til mål. Froome og Cobo gjorde opp om etappeseieren, hvor det var Froome som trakk det lengste strået. Froome fikk i tillegg til tjue bonussekunder, ett lite sekund på Cobo, som måtte gi luke til briten på slutten. Det vil si at "Froomie" tok inn syv sekunder på Cobo, som selv fikk 14 bonussekunder for andreplassen i mål, altså ligger han nå 13 små sekunder bak spanjolen.

Men med bare fire etapper igjen av rittet, hvor av ingen av de er toppavslutninger er spørsmålet - hva nå, Chris Froome?

Ingen toppavslutninger
Uten noen flere toppavslutninger er det lite som tilsier at Chris Froome skal kunne hente inn de 13 sekundene på Cobo. Det er ikke mange plassene briten kan hente tid på Cobo - omtrent ingen, faktisk. På de tre neste etappene er det ingen av avslutningene som egner seg til å hente tid. Morgendagensetappe byr på fire kategoriserte stigninger, men fra siste stigning til mål er det 20 km. Det samme gjelder de to påfølgende etappene. Dog skal det sies at på fredagens etappe er det bare 14 km fra toppen av siste stigning til mål. Så langt har ikke Froome vist noe som skulle tilsi at han er en strålende utforkjører, men om han helt hypotetisk skulle være det, kan det være muligheter for å hente tid her. Om han bruker laget sitt til å mørne Cobo og resten av Geox-laget, kan han bruke sine hypotetiske utforferdigheter, og sine tempoferdigheter. Dog må han trolig trolig gjøre dette alene, da det i alle fall ikke er noen hjelp å få i Bradley Wiggins, men Cobo har heller ikke noe stor hjelp i Denis Menchov eller Carlos Sastre, for å si det sånn.

Innlagte spurter
Chris Froome har allerede vært ute og brukt denne metoden, for å hente tid. På gårsdagens etappe, hvor det ble fullstendig kaos i spurten, tok Froome og hentet to sekunder i en innlagt spurt (som han dog tapte igjen ved å miste to sekunder til Cobos gruppe mot slutten av etappen). På morgendagens etappe er det ingen innlagte spurter, men på de tre siste etappene er det to innlagte spurter hver dag. Det vil si at med full uttelling er det mulig å hente 36 sekunder og Froome trenger bare 13. Det er altså fullt mulig for "Froomie" å hente inn ledelsen til Cobo, men spørsmålet er om det lar seg gjøre. Geox vil definitivt prøve å blokke bonussekundene, og det skal bli vanskelig for Sky å nøytralisere alle brudd som går, for å kunne ta bonussekunder.

Det ser veldig vanskelig ut for Chris Froome å kunne vinne Vueltaen, men det er absolutt muligheter. Spørsmålet er heller om Sky, og ikke minst Froome, har resignert litt i kampen om å vinne nå, men med så kort avstand opp til Cobo gir det all mulig grunn til å prøve. Dog så har denne Vueltaen så langt vist seg å være utrolig uforutsigbar, så alt kan skje. Vi går spennende dager i møte.

Tror dere Froome vinner Vuelta a España 2011?
Diskuter gjerne i kommentarfeltet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar