mandag, september 12, 2011

Hvor skal du, Cav?

De fleste sykkelovergangene er klare - i alle fall de store. Som vanlig florerte ryktene under Tour de France og de store navnene var Thor Hushovd, Philippe Gilbert og Mark Cavendish. De to førstnevnte ble først og fremst linket til Cadel Evans' BMC Racing Team, selv om de fleste lag i sykkelsportens øverste divisjon hadde meldt sin interesse. Linken til BMC viste seg å være sann og både Hushovd og Gilbert har avslørt at de vil være å finne i amerikanske laget i 2012. Nå er det spørsmålet alle stiller seg: hvor skal du, Mark Cavendish?

Slutt for HTC
Man skulle nesten ikke tro at det var mulig, at verdens mestvinnende sykkellag ikke skulle klare å finne en ny hovedsponsor, men slik gikk det altså for Cavs arbeidsgiver HTC - Highroad. Det vil si at laget, som tidligere het T-Mobile, etter årets sesong er historie. Til tross for intens leting, klarte altså ikke Bob Stapleton å finne en ny hovudsponsor, til tross for at han ifølge seg selv var nær. Altså går det mot slutten for de siste sesongers mestvinnende lag.

De fleste rytterne fra laget har funnet seg en ny arbeidsgiver. De talentfulle Velits-brødrene følger hverandre til Omega Pharma-Quick Step, og det samme gjør  «Der Panzerwagen» Tony Martin. Et av feltets største spurttalent, en annen råsterk tysker, Johan Degenkolb går til Skil-Shimano, mens et annet spurttalent, årets vinner av Milan - San Remo, Matt Goss, går til det nye, australske GreenEdge. Et annet stort talent, Tejay Van Garderen, er også klar for BMC Racing Team sammen Hushovd og Gilbert. Men hva med Mark Cavendish?

Team Sky
At Team Sky har siklet etter Mark Cavendish siden laget ble startet opp før 2010-sesongen er ingen hemmelighet, og i juni blusset ryktene om en mulig overgang opp igjen. At det britisksatsende laget vil ha en av verdens for øyeblikket mest vinnende ryttere på laget, som i tillegg er britisk, overrasker nok ingen. Sportsdirektør, Dave Brailsford, som har ledet Mark Cavendish under hans tid som banesyklist, har siden laget startet lagt langflat etter «Manx Missile» og det er vel heller ingen tvil om at Cav har vært fristet å returnere til British Cycling-prosjektet, som han syklet under som banesyklist.

Så langt er det ikke mye som indikerer at Cav skal returnere «hjem», sett bort ifra at han er brite og tidligere har syklet under British Cycling som banerytter. Cav har uttalt at han har bestemt seg, men har i motsetning til mange andre ryttere ikke annonsert hvilket lag han vil kjøre for neste år, (dog skal det sies at HTC har nektet rytterne sine å annonsere hvilket lag de skal sykle for før 1. september, selv om noen valgte å overse dette). Man kan heller ikke konkludere med noe, ut ifra hvor Cavs trofaste hjelpere skal. Cavendishs bestevenn, Mark Renshaw, har signert for Rabobank, for å kunne kjøre for egne sjanser, mens Bernie Eisel, Cavs trofaste trekkesel, har ikke gitt lyd fra seg om hvor han vil være kjørende neste år.

All fornuft taler selvfølgelig for at Cav vil kjøre for Team Sky neste år. Han har tidligere vært en del av British Cycling-prosjektet som banerytter (Team Sky er tildels British Cyclings landeveisprosjekt) og har jobbet sammen med Dave Brailsford, han er selv britisk og har flere kamerater i Team Sky, blant annet Geraint Thomas. Men finnes det noen andre, realistiske alternativer?

Brian Holm
Brian Holm er en av de som har jobbet tettest med Mark Cavendish siden han kom til HTC - Highroad, som den gang het T-Mobile. Det har siden den gang vært et meget suksessfullt sammarbeid. Cav har dratt inn seier på seier og vært en stor bidragsyter i lagets store suksess. Holm har vært en av de med størst tro på Cavendish og har vært viktig i satsingen på briten. Nå kan det se ut til at sammarbeidet skal ende. Holm skal nemlig til Omega Pharma - Quick Step etter sesongen, og fortsetter karrieren der. Men tar han med seg Cavendish til det belgiske laget?

Team Sky vs Omega Pharma - Quick Step
Jeg tenkte vi kunne se litt på de to lagene som jeg ser på som de eneste realistiske kandidatene til å få Cavs signatur. Begge de to lagene, Omega Pharma - Quick Step og Team Sky, har spurtere av høy klasse og kan gi Cavendish det opptrekket han ønsker. I rekkene til Omega Pharma - Quick Step finner man Tom Boonen og Gerald Ciolek - to spurtere av meget høy klasse. Mange mener at Boonen har hatt sin storhetstid som spurter, og det er muligens sant, men Boonen har vist at han fremdeles har noe i spurter å gjøre. Tidligere i år vant Boonen nemlig vårklassikeren Gent - Wevelgem etter å ha spurtslått ryttere som Daniele Bennati og Tyler Farrar. Laget har også Gerald Ciolek, som allerede som 18-åring ble tysk landeveismester. 24-åringen har ikke slått til slik det var forventet at han skulle, men er en habil spurter med blant annet flere topp ti-plasseringer i årets Tour de France og andreplass i Vatenfall Cyclassics. I tillegg har laget to supre opptrekkere i Francesco Chicchi og Gert Steegmans, og med nysigneringen til laget, og Cavs lagkamerat gjennom flere år, Tony Martin, kan Cav få akkurat det opptrekket han ønsker seg. Et av plussene med Omega Pharma - Quick Step er at de trolig ikke vil ha satse noe særlig på en sammenlagtrytter i Tour de France, noe Sky vil med Bradley Wiggins, og det har tidligere vist seg at å satse på både en spurter og sammenlagtrytter ikke er en god kombinasjon.

Team Sky har i likhet med Omega Pharma - Quick Step flere spurtere av høy klasse. Først og fremst kan vi jo ta vår egen Edvald Boasson Hagen. Den råsterke rudsbygdingen har hatt en strålende sesong med blant annet to etappeseire i Tour de France, i tillegg til flere sterke resultater i samme ritt og Edvald har allerede uttalt at han er villig til å kjøre opptrekk for Cavendish. Geraint Thomas fikk trolig en plass i mange norske sykkelfans hjerter under årets Tour de France, da han på den sjette etappen til Lisieux kjørte et fantastisk opptrekk for Edvald. Det samme gjorde briten igjen knappe måneden etter Touren var over, da han nok en gang kjørte et fantastisk opptrekk for nordmannen og Edvald kunne spurte inn til seier i Vatenfall Cyclassics. Thomas er i tillegg til en god opptrekker også en meget god venn av Cavendish. De to kjørte sammen på banen og var treningskamerater da de syklet under British Cycling. I tillegg til Thomas og Boasson Hagen finner man også Ben Swift, Davide Appollonio, Greg Henderson, og Chris Sutton på laget, som alle er sterke spurtere.

Hva blir det til?
Det er ingen tvil om at både Sky og Omega Pharma - Quick Step kan varte opp med råsterke opptrekk for verdens beste spurter, men det er vel heller ingen tvil om hvor Cav ender opp. Sky har siklet på Cavendish lenge og nå som det er slutt for HTC er det nok mest fristende for Cav å reise «hjem». Team Sky har også penger til å betale prisen for å signere Cav, som etterlyste høyere lønn i HTC, da han mente det var urimelig at han ikke fikk betalt mer med resultatene han presterte på veien. 26-åringen fra Isle of Man har som sagt mange venner i Sky også og har mange relasjoner til British Cycling-prosjektet og Dave Brailsford. Det har vel egentlig aldri vært noen tvil om at det blir Team Sky for Cavendish og det er nok bare et spørsmål om tid før det annonseres at Cav har signert for Team Sky, men man vet jo aldri. Kanskje Brian Holm har klart å lokke med seg Cav?

Hvor tror dere Cav ender opp? Kommenter gjerne i kommentarfeltet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar